donderdag 23 juni 2011

Software: nabuurschap

Sun City, Arizona, City of Volunteers


“Mijn hoofdmotief om in Sun City te gaan wonen was dat ik als vrijwilliger kon toetreden tot de Sheriff Posse” zegt Jim Demel, chief commander in 2007, “I am working as a volunteer, put in 2000 hours a year; more than I ever worked before, and I love it”.

Sun City, ’s wereld eerste grootschalige stad gericht op 55-plussers afficheert zichzelf graag als stad van vrijwilligers. Dat doen ze al sinds de jaren zestig, maar nog steeds zorgt deze branding voor een onderscheidende identiteit tussen wijken en steden in de directe omgeving die min of meer hetzelfde pakket aan voorzieningen en comfortabele huizen bieden aan een op het oog vergelijkbare doelgroep.

In de situatie van vandaag zou Sun City het zonder hun speciale op vrijwillige inzet gerichte identiteit niet redden tussen de vele concurrentie. Vrijwel alle concurrerende wijken zijn na 1990 ontwikkeld, met moderne, shiny voorzieningen, grote comfortabele woningen en een verleidende landscaping met slimme zichtlijnen en verrassende doorkijkjes.

Sun City heeft dat eigenlijk allemaal niet. Er staat een aantal prachtige huizen, maar het merendeel is doorsnee, er is een tweetal mooie meertjes in een parkachtige setting en flink aantal golfbanen als groene longen door de stad. Gezien de omvang van de stad, met haar 43.000 inwoners is dat echter niet heel veel. En van de zeven recreatiecentra is de helft verouderd. De instorting van het dak van het zwembad in het Sundial Center in 2007 onderstreepte de noodzaak van vernieuwing waar in andere recreatiecentra in Sun City al werd gewerkt. Niettemin: de kwaliteit van Sun City zit niet in het fysieke. De brand Sun City is er één die gericht is op mensen die iets voor elkaar willen doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten