Detroit - Krimp

Krimp - The Real Thing

maandag 22 augustus 2011

Voormalige Michigan Theater, Detroit
Samen met het leegstaande Grand Central Train Depot en de verlaten automobielfabrieken aan de rand van Downtown is het voormalige Michigan Theater symbool voor de gedaanteverwisseling die Detroit doormaakt. Omdat het voorbij de grenzen gaat van wat je van een stad in een economisch welvarend land zou verwachten. Toch past het beeld van Detroit ook wel weer in de tijd van nu, waarin we de omslag voelen en maken van een samenleving gebaseerd op veel grootschalige masterplannen naar een tijd die veel kleinschaliger en dichter bij mensen zal staan. Dat is ook wat er nu in Detroit gebeurt. Kleinschalige urban farming. Op plekken waar ooit tienduizenden huizen stonden, wordt gewerkt in en aan volkstuinen, buurttuinen en andere aan voeding en voedsel gerelateerde initiatieven. Ook in trek: communitybuilding en verantwoordelijkheid, zodat het Clark Park weer aan de buurt toebehoort anders dan aan enkele relschoppers.

Zie www.sievers.nl/visitdetroit voor een serie van ongeveer 250 foto's uit Detroit. 


dinsdag 14 juni 2011


West Grand Boulevard, Detroit

Van 2 miljoen inwoners in haar hoogtijdagen tot ruim 700.000 nu. De schaal van de krimp in Detroit gaat alles te boven. Ook al omdat het niet iets is van de laatste (crisis)jaren alleen. De krimp zette al vijftig jaar geleden in, gepaard gaand met de groei van de suburbs, de meestal witte dorpen en stadjes in een mooie ring om Detroit. Ik denk dat er twee aanleidingen waren voor de krimp. De eerste is de afhankelijkheid van één economisch cluster, de automobielindustrie. De tweede is de sterk groeiende ruimtevraag in die industrie die maakte dat de automobielbedrijven die tot in de jaren vijftig in grote fabrieken nabij het centrum van Detroit huisvesten, naar buiten trokken waar de ruimte aanwezig was en de grondprijzen laag. De fabrieken die ze toen achterlieten staan er nu nog. Als ruïnes met enorme afmetingen. Slopen was duurder dan ze gewoon maar te laten staan. De vraag over verantwoordelijkheden dient zich aan.

Met de verplaatsing van de banen naar de buitenwijken trokken de werknemers die het zich konden veroorloven mee. En banen zijn er eigenlijk nooit echt bijgekomen. Nu biedt Detroit - met haar oppervlakte voor ruim 2 miljoen inwoners - slechts 13% van de werkgelegenheid van de regio. Die regio heeft inmiddels zo'n 4,5 miljoen inwoners. De omliggende kleine steden lijken niet echt te klagen te hebben gehad over de krimp in de stad.

Nauwelijks werkgelegenheid dus in Detroit. Met als gevolgen dat het kwalitatief goede onderwijs de trek naar de suburbs volgde. Wat achterbleef was zwakker onderwijs en een verarmende bevolking. En met die armoe een stijgende criminaliteit.

En dat in een stad die juist een rijke stad was. Waar de villa's netjes op een rij de straten flankeerden. Die villa's zijn hun waarde allang verloren. Voor bedragen van minder dan $10.000 koop je in veel buurten al een verpauperde villa in de ooit zo populaire ranch-stijl.

Gelukkig zijn er ook initiatieven. Gelukkig. Daarover later.



maandag 9 mei 2011


Edmund Place, Detroit

Op Edmund Place verbeeldt kunstenaar Tyree Guyton met zijn object Street Folk het vertrek van de 1,2 miljoen inwoners die Detroit de afgelopen decennia hebben verlaten (en waarvoor vrijwel niemand is teruggekomen). Street Folk geeft een deel van mijn gevoel weer na de studiereis die wij vorige week organiseerden naar onder meer Detroit. Dat gevoel is onbalans. De krimp in Detroit is volgens mij met geen pen te beschrijven en ook eigenlijk niet in beelden te vatten. De krimp in Detroit kun je alleen ervaren door er te zijn. Door geschokt te zijn door de enorme schaal van leegstand, sloop en verval. En toch ook door armoede. Ervaring waar geen verbeeldingskracht tegenop kan. Hoe beeld je je een ooit prachtig en rijk gedecoreerd theater in waarvan de grote zaal nu als parkeergarage dient? Auto's op de plek van acteurs en publiek. Niet te vatten.

Gelukkig is er ook een andere kant. De initiatieven - al zijn ze kleinschalig - die de moed erin houden, en die laten zien dat er een toekomst voor Detroit weggelegd is. En dat zal waarschijnlijk niet meer de metropool van weleer zijn. Duurzaamheid, gezondheid en voedsel lijken de thema's voor de komende jaren te worden.

Onze studiereis naar Detroit maakte grote indruk op de deelnemers. Om die reden hebben we besloten om er in april 2012 nog één te organiseren - in combinatie met een bezoek aan New Orleans of Florida. Binnenkort hierover meer duidelijkheid. Nu al interesse om mee te gaan? Mail dan naar alex.sievers@inbo.com