woensdag 31 augustus 2011

Thuis in de wereld


Regency at Monroe, New Jersey

Maak een slogan
Als zichzelf respecterend woondomein heb je in de VS een mission statement of slogan nodig, als communicatiemiddel naar je klanten, om je identiteit te duiden en evenzeer om de eigen organisatie scherp te houden in het bedienen van een niet doorsnee publiek. De verschillende doelgroepen hebben andere wensen en andere kernwaarden. De emoties waarmee bewoners te interesseren zijn variƫren dus ook.

Ik geef enkele voorbeelden: “Ave Maria, where neighbors grow, learn, play together”, “Bellalago, Living life … On the Water’s Edge” , “Sun City, City of Volunteers”, “Solivita, Your life. Your way”, “The Villages, Florida’s Friendliest Hometown”. “Saddle Ridge, a place that residents and horses alike will delight calling home”.

De slogans variƫren met de beoogde doelgroep, en natuurlijk blijft het de vraag of de ontwikkelaars wel waarmaken wat ze zeggen. Maar toch is de focus een interessante. Sun City, Solivita en The Villages richten zich alle op senioren, maar hun toon is niet dezelfde en de klant verschilt dus ook. In Sun City ligt de nadruk op vrijwillige inzet, Solivita richt zich primair op onafhankelijkheid en The Villages brengt je weer veilig terug in de tijd van toen. Het verschil in benadering toont zich niet alleen in het woondomein, maar ook naar buiten toe. Waar in Sun City vooral mensen primair kiezen voor nabuurschap blijkt dat ook in de maatschappelijke houding naar de wijken en steden om Sun City. Solivita en ook Huntley zijn meer in zichzelf gekeerd en spreken met die benadering een andere groep mensen aan.


Thuis in de wereld
De woondomeinen die ik beschrijf richten zich allemaal op een sterke identiteit en zoeken vanuit die houding een combinatie tussen het lokale van de plek en het grenzeloze van de ruimte. Het lokale biedt de bewoners en bezoekers een thuis, het grenzeloze zorgt voor de positie in wijk- en gemeentegrenzen overschrijdende netwerken. Het thuis zorgt voor de kracht om jezelf te ontplooien, het netwerk biedt de mogelijkheid dat ook daadwerkelijk te doen. Deze houding raakt aan ‘A global sense of place’, waarin Doreen Massey stelt dat “de vormgeving van plaats vandaag de dag noodzakelijkerwijs dient te gebeuren in een context die permanent dwingt tot openheid, diversiteit, onvoorspelbaarheid en dialoog. In plaats van te denken over plaatsen als ruimten met grenzen dienen wij ze ons voor te stellen als zichtbare bewegingen in netwerken van sociale relaties en begrip”.

maandag 8 augustus 2011

Uitrollen is uit, inleven is in

Mensen willen een woonomgeving die past bij de manier waarop ze in het leven staan. Als professional heb je dus te kijken naar de drijfveren van de woonconsument. De tijd van het uitrollen van weer een flinke serie hutten is voorbij. Gelukkig mogen we weer oog hebben voor wensen van mensen en regionale verschillen. Het is tijd om ons in te leven. Heerlijk!


In november van dit jaar organiseren we een studiereis naar Amerika om aldaar te zien wat dat inleven eigenlijk betekent. Dat doen we onder meer in Vancouver, de stad die door The Economist al enkele jaren als de meest leefbare op aarde wordt getypeerd. Ook gaan we in Silicon Valley op bezoek in het hoofdkantoor van Google en bezoeken we in staat Arizona het geheel door vrijwilligers gerunde 43.000 inwoners tellende Sun City. Zie voor het gehele programma en meer informatie over deze studiereis http://www.soulife.nl/ (menu events).


Is een studiereis naar de VS en Canada in tijden van crisis nou wel zo'n goed idee? Wij denken van wel, als je maar op zoek gaat naar de dingen die er in de de nabije toekomst toe doen. Kleinschaligheid bijvoorbeeld, of het vinden en binden van ambassadeurs. Eerdere transatlantische studiereizen hebben ons geleerd dat in de VS en Canada zeer interessante plekken ontwikkeld zijn waar echt ingezet wordt op de verantwoordelijkheid van de bewoners. Die dan ook echt iets te zeggen hebben over het wel en wee van hun woonomgeving. Natuurlijk, een concept dat mensen aanspreekt op hun eigen kracht is niet voor iedereen het summum - al was het maar omdat ook de eigen investeringen tijd kosten. Maar in de zoektocht naar onderscheidende woonkwaliteiten is een dergelijke insteek kansrijk. Sowieso moeten we af van de gedachte dat de gemiddelde woning het ideaalbeeld is voor Nederlanders. Liever een droomhuis in een aantrekkelijke buurt. En dat kan ook heel goed in de lagere prijsklassen.