woensdag 6 juli 2011

Ken je doelgroep: gogo, slo(w)go & nogo

The Fountains, St. Petersburg, Florida

Succesvolle woondomeinen bieden een zo scherp mogelijk verband tussen de doelgroep en de kernwaarden. Om dat te kunnen doen moet je vanzelfsprekend je doelgroep kennen, inzicht hebben in veranderingen door de jaren heen, en, niet onbelangrijk, ook zien wat de verschillen tussen de doelgroepen zijn.

Allen Bingen, vestigingsdirecteur bij Sunrise Senior Living, dat zich richt op de doelgroep senioren, verwoordt het in een oneliner: “Je hebt de gogo, de slo(w)go en de nogo, en deze mensen willen niet allemaal hetzelfde”. En hij vervolgt met “Onze bewoners willen wel allemaal krachtig zijn in hun verschillende levensfasen en hun verschil in mobiliteit en vitaliteit. En wij spelen daarop in. We bieden verschillende woon- en leefvormen die allemaal gebaseerd zijn op respect en gastvrijheid, en gericht op het activeren van de doelgroep met een gemiddelde leeftijd van ruim 90. Maar maak niet de fout door de gogo te behandelen als was hij een slogo of nogo. Je hoeft de zwakten van mensen niet te bagatelliseren, maar richt je juist op hun krachten. Dat hebben ze zelf ook veel liever".

In de benadering van hun klant accentueren de ontwikkelende partijen van de domeinen eerder de verschillen dan dat ze het veilige midden zoeken. Verschillen mogen niet alleen, verschillen bieden de mogelijkheid een scherpere identiteit te realiseren en dichter te komen bij de echte wensen van de bewoners.



Thuis in de wereld
De woondomeinen die ik beschrijf richten zich allemaal op een sterke identiteit en zoeken vanuit die houding een combinatie tussen het lokale van de plek en het grenzeloze van de ruimte. Het lokale biedt de bewoners en bezoekers een thuis, het grenzeloze zorgt voor de positie in wijk- en gemeentegrenzen overschrijdende netwerken. Het thuis zorgt voor de kracht om jezelf te ontplooien, het netwerk biedt de mogelijkheid dat ook daadwerkelijk te doen. Deze houding raakt aan ‘A global sense of place’, waarin Doreen Massey stelt dat “de vormgeving van plaats vandaag de dag noodzakelijkerwijs dient te gebeuren in een context die permanent dwingt tot openheid, diversiteit, onvoorspelbaarheid en dialoog. In plaats van te denken over plaatsen als ruimten met grenzen dienen wij ze ons voor te stellen als zichtbare bewegingen in netwerken van sociale relaties en begrip”.